Lynlås reparation

En lynlås der skiller ad. Der ligger tre skydere ved lynlåsen for at illustrere, at det er skyderen som skal skiftes

Reparation af lynlås

En lynlås reparation er ikke nødvendigvis omfattende og dyr. Et problem der typisk opstår med lynlåse er nemlig, at de skiller ad, og det kan løses med en ny skyder. Vi bruger altid originale YKK-skydere, men er det et andet mærke, har vi også andre skydere på lager.

En lynlås hvor to af lynlåstænderne er knækket af.

Udskiftning af lynlås

Det er ikke altid muligt at reparere en lynlås. Har din lynlås eksempelvis mistet en tand eller flere, er der nemlig ikke bid i mere, og man bliver nødt til at udskifte hele lynlåsen. Vi bestræber os altid på at skifte til en lynlås tilsvarende originalen, men har du en 2-vejs lynlås, hvor du ikke bruger denne funktion, anbefaler vi at skifte til en 1-vejs. Læs mere om de forskellige lynlåse længere nede på siden.

Tekniske lynlåse

Lynlåse kan have forskellig egenskaber, og det er vigtigt at vælge en der passer til dig og dit behov.

Lynlåse kan bl.a. komme som 1-vejs eller 2-vejs. 1-vejs lynlåse kan, som navnet indikerer, kun lynes 1 vej, men kan dog skilles helt ad. Vi anbefaler at bruge en 1-vejs lynlås, hvor det er muligt, da den er mere slidstærk og nemmere at betjene, og derfor har en længere levetid.

Har du brug for mere bevægelsesfrihed, kan du vælge en 2-vejs lynlås. En 2-vejs lynlås har en teknisk funktion, der gør det muligt at lyne op fra bunden mens den er lukket i toppen, så du får mere plads til benene når du går, sidder, cykler eller ved andre aktiviteter.

Der findes også coatede lynlåse. En coatet lynlås sørger for, at der ikke trænger vand ind ved lynlåsen (til en vis grad). I modsætning til en GORE-TEX jakke, som er vandtæt, er coatede lynlåse “bare” vandafvisende, da det er utrolig svært at lave en vandtæt lynlås, som samtidig glider godt. Vandafvisende lynlåse beskytter dog rigtig godt og bliver testet grundigt for at sikre, at de beskytter selv under ekstreme vejrforhold.

En blå to-vejs lynlås. Den ligger ovenpå et blåt materiale i samme farve som lynlåsen

Spirallynlås

En grøn spirallynlås. Den ligger ovenpå et sort materiale.

Vislon® lynlås

En blå Vislon lynlås. Den ligger ovenpå et sort materiale.

Metallynlås

En sort metallynlås. Den ligger ovenpå et grønt materiale.

Er en lynlås ikke bare en lynlås?

Det korte svar er nej. Der er faktisk en hel del at forholde sig til, hvad angår lynlåse. Læs med her og bliv lidt klogere på den lille, men essentielle del af dit tøj.

Helt overordnet findes der tre forskellige slags lynlåse: Spiral-lynlåsen, Vislon® lynlåsen og Metal-lynlåsen.

Spirallynlåsen er lavet af et spiralelement i nylon eller polyester, som syes eller væves på båndet.

Vislon® lynlåsen er fremstillet af plastelementer, støbt af polyxymethylen (POM). Tænderne støbes direkte på båndet.

Metallynlåsen er kendetegnet ved, at den har tænder af metal. Metal-lynlåsen kan laves med mange forskellige materialer, lige fra aluminium til kobber og rustfrit stål. Outdoor Service benytter ikke metal-lynlåsen til outdoor beklædning, da de ikke er vandtætte, og vores erfaring siger, at de ikke holder specielt længe.